Teszt a IX. roVERsenyen

0. Azt mondják, a második helyezettekre senki nem emlékszik. Ha tényleg így van, akkor ez egy nehéz kérdés lesz. Hányszor fordult elő a roVERseny története során, hogy a második helyezést elért csapatot pontosan két lány erősítette?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
1. A roVERsenyeken a versenyzők körében az egy főre jutó biciklik száma 0,25 és 0,5 közötti érték. Melyik évben volt ez a szám a legmagasabb?
A) 2002
B) 2005
C) 2007
D) 2008
2. Az állomásokat gyakran igen nehéz megtalálni. Átlagosan hány darab pontot sikerül érintenie egy csapatnak a verseny ideje alatt?
A) 4,7
B) 6,8
C) 8,9
D) 10,0
3. Örök vita tárgya, hogy milyen az ideális csapatösszeállítás. Ez sok mindentől függ, azonban az biztosan megmondható, hogy melyik milyen gyakran fordul elő. Melyik a legnépszerűbb csapat összeállítás?
A) 1l-3f-1b
B) 1l-3f-2b
C) 2l-2f-1b
D) 3l-1f-1b
4. Vajon más szempontból is különlegesek azok a versenyek, ahol sikerül elvinnie az egyik csapatnak a kupát? Erre keresi a választ a következő kérdés. Azokban az években, amikor valamelyik csapat elvitte a kupát, hogyan alakult az első és az utolsó helyezést elért csapat közötti pontkülönbség átlaga, a többi év átlagához képest?
A) jelentősen nagyobb volt
B) kicsit nagyobb volt
C) jelentősen kisebb volt
D) kicsit kisebb volt
(kicsit = legfeljebb 10 ponttal; jelentősen = legalább 10 ponttal)
5. A kupa megszerzése nem könnyű feladat, de aki kitartó, az előbb utóbb elnyeri jutalmát. Hány olyan versenyző van, aki több, mint négy roVERsenyen vett már részt, de mégsem sikerült csapatával megszereznie a kupát?
A) 3
B) 5
C) 11
D) 17
6. Vannak olyan emberek is, akik jönnek, látnak és győznek. De vajon milyen gyakori az ilyen, azaz hány olyan személy van, aki összesen egyszer vett részt roVERsenyen versenyzőként, de akkor abban a csapatban indult, amelyik elvitte a kupát?
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
7. Egészen másfajta élmény versenyzőként és állomásként részt venni A versenyen. Jó páran mindkettőt megtapasztalhatták. A versenyzők hány százaléka volt legalább egyszer állomás is?
A) 5,60%
B) 9,71%
C) 13,82%
D) 17,93%
8. Csak kevés csapat van, amelynek az összes állomást sikerül meglátogatnia. Az alábbiak közül melyik állomást nem érintette 2003-ban két biciklivel induló csapat?
A) Adj egy cigit!
B) „Máma már nem hasad tovább”
C) Mámor
D) „Ringat a víz…”
9. Szokták mondani, hogy lustaság fél egészség. Mi a neve annak a csapatnak, amelyiknek a legkevesebb pont érintésével sikerült megszereznie az első helyet?
A) Fecske
B) Gyöngybagoly
C) Kemény Somogyváry
D) Zsuzsi és az öregfiúk
10. Hm… Hány olyan csapatot tartunk számon a roVERseny történetében amire igaz, hogy nevének negyedik betűje „c” (vagy „C”)?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
11. Hol könnyebb, hol nehezebb pontot szerezni. Az alább felsorolt állomások mindegyikét 6 csapat érintette a 2004-es versenyen. Melyiknél sikerült összességében a legtöbb pontot gyűjtenie a csapatoknak?
A) Mintaadás
B) Piknik
C) Trabanton szállni
D) Vegy-ész
12. Ha megnézzük a résztvevők névsorát, akkor egyértelműen látszik, hogy a Lacik körében a legnépszerűbb a roVERseny. Vajon melyik függvény közelíti legjobban (legkisebb négyzetes hibával) a Lacik számának alakulását a versenyek során?
A) 2,24+((x-4) a négyzeten ÷3,08)
B) 3,81
C) 4,8×(1-e a (-0,75×x)ediken)
D)4,9+(|sin((π÷8)+(π÷4)×x)|-0,65)÷0,27
(ahol x jelenti a versenyek számát, azaz x eleme a természetes számoknak és x kisebb, mint kilenc)
13. A roVERseny jövőre ünnepli a tizedik évfordulóját. Azonban a tavalyi év is nevezetes. Minek volt tavaly az 1000. évfordulója?
A) A pannonhalmi apátság alapítása
B) Olof Skötkonung svéd király megkeresztelkedik
C) roVERseny
D) Szandzso japán császár trónralépése